5 vanliga myter om solceller som dödar din entusiasm

Släkten är värst är ett uttryck som finns av en anledning. Vänner, familj och bekanta har våran tillit och de nära band vi skapar med dem kommer som en baksmälla när de fäller kritik över idéer eller beslut som vi fattar, speciellt när vi går mot strömmen. Instinktivt tar vi mycket utav deras ord på allvar när vi egentligen borde lita på vår magkänsla.

#1 Vi bor i ett regnigt land. Solceller producerar inte tillräckligt i Sverige

Den genomsnittliga villan i Sverige med solceller på taket upplever en helomvändning när det gäller elräkningarna. Solcellerna producerar oftast tillräckligt mycket för att du som villaägare endast behöver betala elräkningarna 3 månader om året. Fråga grannen som har, och som vet! Hur är det möjligt? Eftersom du går från att vara köpare till att både köpa och sälja el till elbolagen. All el du säljer till dem sparas på ett saldo som fylls på löpande när du har ett överskott av solel. När vintern närmar sig och produktionen minskar, så behöver du köpa el igen.


#2 Solceller är skadliga för miljön

Alla produkter som vi köper och konsumerar, med väldigt få undantag, orsakar en negative påverkan på miljön genom koldioxidutsläpp. Vare sig det rör sig om bränsle eller el för att driva maskiner eller fordon så behöver energin tas någonstans ifrån. Solceller behöver också tillverkas, transporteras och användas för att sedan återvinnas och föras in i kretsloppet igen. Vad är unika med solceller då?

När solcellerna monteras på ditt tak, fasad eller på marken har de en skuld till miljön som de har skadat.Solceller har samtidigt förmågan att producera ren el som förnyar sig själv och betala av den skulden som kommer från tillverkningen och transporten. När de väl är monterade så behöver de igen energi – solen är det enda drivmedlet. Överskottet som du matar ut på elnätet gör att elmarknaden har mer förnybar energi att tillgå och andra husägare kan använda elen istället för att köpa exempelvis kärnkraft, eller i värsta fall kolkraft.

#3 ”Förutom att det regnar så är det molnigt, speciellt i Borås”?

Solceller reagerar inte bara på solljusfrån en klarblå himmel i slutet av Maj, det är faktisk som är avgörande. För visst blir det inte helt mörkt när det är molnigt? Eller till och med när du står i skuggan?

Det är indirekt solinstrålning som träffar oss och även solcellerna, vilket ger ungefär 15% av maximal kapacitet på en riktig molnig dag. Låter det för bra för att vara sant? Fråga oss så får du statistik från solceller som är igång idag.

#4 ”Det är för dyrt”

Är du bara intresserad av pris så är det sannolikt att du egentligen inte är intresserad av solceller överhuvudtaget. Och är du intresserad av solceller men vill bara ha det billigaste så måste du ställa dig följande frågor:

● Är det viktigt att en elinstallation är säker?

● Är det rimligt att en elinstallation är såhär billig?

● Vilka krav har jag ställt på min leverantör?

● Vill jag fortfarande ha det billigaste?

De billigaste alternativen på marknadenbehöver inte vara dåliga men du behöver vara mer uppmärksam som kund för att få en bra och säker produkt. Sluta krångla, vad kostar det billigaste paketet hos dem andra leverantörerna ? 


11.000 kr/kW inklusive moms för det billigaste solcellspaketet i storleken på ca 10 kW på ett enkelt tak.

Är du ute efter kvalitet så kommer du att få betala ca 40% mer för samma scenario samtidigt får du mer service, hållbarhet och säkerhet.



#5 ”Det går inte att räkna hem”

Solceller betalar av sig från första stunden som de producerar el. I samtliga städer där det finns en efterfrågan på hus finns också en modell för hur man sätter priser. Den ser ut ungefär såhär:

Marknadsvärde=Köpvilja + driftkostnader + området

Om vi bortser från att det blir väldigt snyggt, att det är miljövänligt och att det är en försäkring mot framtida  elprishöjningar så kokar vi ner det till det mest grundläggande – driftkostnader. 2 hus på samma gata kommer att värderas olika om det ena huset kommer med ett paket där du endast betalar el 3 månader om året, och det andra kostar 15.000 kr mer per år att hålla igång. Eftersom man måste bo någonstans blir bostaden en perfekt investering. Varför då inte köpa en bostad som över tid stiger i pris och de pengar du betalar går till att betala av (amortera), ränta och renoveringar. Värdeökningen på bostaden över tid har historiskt sett gjort att det är betydligt billigare att äga sin bostad än att hyra.

Hus med solceller säljs snabbare och ökar i värde med 14 % enligt en rapport från Vattenfall och Sveriges Lantbruksuniversitet. En forskningsstudie från Lawrence Berkeley National Laboratory i Kalifornien, USA, bekräftar att husägare är villiga att betala mer för ett hus med en solcellsanläggning. Dessutom visar studien att hus med solceller har en tendens att vara ute på marknaden en kortare tid än hus utan solceller. En opinionsundersökning som presenterades i Miljö & Utveckling i april 2017 visade också att 71 procent av svenskarna kan tänka sig att betala mer för en bostad om den har solpaneler, och 20 procent är starkt positiva till att göra detta.