De bästa sajterna för information om solel idag

Solceller har den överlägset enklaste tekniken av alla energilösningar som en fastighetsägare kan använda sig av idag. Samtidigt är det mycket att tänka på för den som vill veta tillräckligt för att ta ett beslut. Det finns ett stort behov av oberoende källor till information som underlättar, förklarar och gör det möjligt att fatta beslut på rätt grunder. Vår erfarenhet är att väl informerade kunder har en klar bild över vad de vill uppnå med sitt projekt, och då blir det lättare att hitta en lösning som passar just deras förutsättningar. Vi tittar närmare på de sajter som innehåller den bästa kombinationen av djupgående artiklar, videor och övergripande texter som gör livet enklare för den som vill skaffa solceller.

Det finns ett stort behov av oberoende källor till information som underlättar, förklarar och gör det möjligt att fatta beslut på rätt grunder. Vår erfarenhet är att väl informerade kunder har en klar bild över vad de vill uppnå med sitt projekt, och då blir det lättare att hitta en lösning som passar just deras förutsättningar. Vi tittar närmare på de sajter som innehåller den bästa kombinationen av djupgående artiklar, videor och övergripande texter som gör livet enklare för den som vill skaffa solceller.

#1 Sol i Väst

Sol i Väst började som ett initativ som riktade sig mot både leverantörer och beställare av solenergi redan 2010. Det blev fort en naturlig mötesplats för både leverantörer, beställare och konsulter som ville lära sig mer och lära andra. I brist på certificeringar som höll måttet kunde deltagarna i Sol i Väst förlita sig på att informationen som kom från projektet var korrekt, lättläst och heltäckande. Hemsidan speglar den kvalitet och kommunikation som de fysiska träffarna i Göteborg är kända för.

Riktar sig till: Offentliga och privata fastighetsägare (ej villaägare)

#2 Solelportalen

Energimyndigheten är den största finansiären av utbildningsprojekt inom förnybar energi i Sverige och har hittills nått ut till olika typer av fastighetsägare genom det starka engagemang som finns hos de kommunala energi-och klimatrådgivarna. Efter ett omfattande förarbete lanserades under 2018 sajten solelportalen – en stabil källa till information om den bästa källan till förnybar energi, solel.

Riktar sig till: Främst villaägare

#3 Solcellskollen

Personligheterna Erik & Erik som startade sin solresa på Chalmers har varit uppmärksamma på det största hindret i att investera i solceller, nämligen kunskapsbrist. Därifrån kom idén om solcellskollen, en digital tjänst som är en kombination av kunskapsbank, podd och jämförelsefunktion för den som letar efter leverantörer i området.

Tips: Tänk på att tjänster som jämför leverantörer kan göra investeringen dyrare då provisionen som förmedlaren tar ofta läggs på slutpriset.

Riktar sig till: Allt från nyfikna till experter med fokus på villaägare och BRF.

#1 BONUS – Energi- och klimatrådgivningen

På energimyndighetens webbplats hittar ni er lokala energi- och klimatrådgivare.

En fantastisk och många gånger outnyttjad källa till kunskap om solceller och energieffektivisering är helt klart de kommunala energi-och klimatrådgivarna. Deras uppdrag är att informera och även hjälpa till med beräkningar på hur mycket energi som kan sparas genom olika åtgärder. Rådgivningen görs över telefon och genom platsbesök helt kostnadsfritt.

Riktar sig till: Alla typer av fastighetsägare

#2 BONUS Forum på Facebook

Solcellsägare är en glad skara som gärna delar med sig av sina erfarenheter kring leverantörer, produkter, installation och elhandel. De specifika frågor som ställs och besvaras i dessa grupper håller väldigt hög kunskapsnivå och fyller i de luckor som ovanstående sajter inte kan fylla.

Forum Solenergi & solceller, mikroproduktion – En grupp med över 6500 medlemmar som kommer med regelbundna uppdateringar, frågor och funderingar även flera år efter att anläggningen varit igång. Rekommenderas starkt.

7Energy – lönsamhet i miljövänlig energiteknik